Mjödprovning på Aifur
Efter jobbet gick vi på mjödprovning på E-type´s vikingarestaurang Aifur.
När vi kom till restaurang Aifur blev vi direkt mottagna av en medeltidklädd man som visade oss till ett fint uppdukat bord. Det var inte riktigt som en vanlig provning där vi satt i en avskild provningskällare, utan vi satt i restaurangen tillsammans med andra gäster. Däremot var provningen väldigt personlig då den endast hölls för oss i direkt anslutning till vårt bord.
När vi satt oss till rätta serverades det en charktallrik med lite kallskuret, ost och dippar. De berättade lite kort om det vi fick framför oss och kom sedan med en flaska mjöd som han hällde upp till oss.
De berättade om mjödet, dess historia och om olika mjödsorter. Vi blev riktigt positivt överraskade, både av smakerna och av den mycket intressanta historien. Vi hade ingen aning om att fanns så många olika sorters mjöd! Emellanåt gick personalen iväg för att hämta en ny flaska mjöd för oss att smaka av. Sammanlagt fick vi smaka fem olika sorters mjöd.
Mölska
Avslutningsvis fick vi smaka en dryck som heter Mölska. De berättde att det varit lite tvister om mölska verkligen ska få kallas mjöd eller inte eftersom att den är mer lik öl. Mölskan smakade mycket riktigt som en lite sötare öl, medan den ”riktiga” mjöden smakade mer som vin.
Sammanfattningsvis var upplevelsen väldigt intressant och god, och mjöd är verkligen en underskattad dryck! Upplevelsen bjöd på mängder av mjöd, så vi tyckte att denna provning på Aifur minst sagt var en prisvärd upplevelse.
//Greatdaysgänget