Champagneprovning
"Om man tar första flyget från Arlanda kan man vara i Champagne vid lunch"- inleder Per med. Känslan infinner sig och vi vet att det här kommer bli en kväll att minnas.
Champagne, denna omtalade dryck som vi förknippar med festligheter och firande men också med viss osäkerhet. Många är frågorna om vilka årgångar som är bäst, vad som karaktäriserar drycken och i vilket glas den kommer till sin rätt. Vi hoppas på att få svar på våra funderingar under kvälls gång och självklart- få prova olika sorters champagne!
Vår sommelier, Per Sifvert, presenterar sig och berättar lite om sin bakgrund i ett mysigt källarvalv i Gamla Stan. Han har en gedigen bakgrund och har hållit vinprovningar i över ett decennium. Lokalen är fullsatt med entusiastiska deltagare och fredagsstämningen är på topp. Framför oss har alla ett varsitt vinprovarprotokoll, där vi ska fylla i utseende, doft och smak för respektive sort. Medan Per går igenom vinets framställningsprocess och sammansättningen av druvorna, skickas de goda franska ostarna och kexen runt.
Vi får reda på att vi kommer att få vara med om ett blindtest, där vi själva ska försöka bedöma respektive champagne och prisklass. Ibland är dyrast inte nödvändigtvis bäst och man kan hitta prisvärda champagnesorter på Systembolaget. För att inte avslöja något serverar Per oss med en handduk över flaskorna. Han börjar hälla upp den första sorten och inflikar att chamapagne helst ska drickas ur en Magnumflaska. Skillnaden mellan en vanlig flaska och en Magnumflaska, är förrutom den iögonfallande storleken, att vin lagras bättre på magnum.
När alla deltagarna har fått varsitt glas, smakar vi äntligen och leendet infinner sig när bubblorna dansar i gommen. Per tipsar att vi ska ta en bit av den krämiga osten, för den ultimata smakkombinationen. Ord som "aromatisk" och "livlig mousse" slängs runt och det visar sig av en av deltagarna har besökt Champagne innan. Vi går vidare till nästa sort, en lagrad champagne med mörkare färg och lång efterssmak.
Under provningens gång delar vår sommelier med sig av historier, tips på smakkombinationer och fyndiga limericks. Tiden går snabbt när man har roligt och innan vi vet av det, så har vi kommit till den fjärde och sista champagnen i blindtestet, en så kallad "Special Club" som är en lyxcuvée från utvalda, små odlare. Man känner tydligt av kontrasten mot den första sorten i testet och nu hör vi istället adjektiven "smörig" och "krutig".
Kvällen börjar närma sig sitt slut och det är dags att avslöja de olika champagnesorterna! Per delar med sig av artikelnummer och dyrgriparna skickas runt, för att man ska få "en andra chans" att smaka på sin personliga favorit. Nu är ljudnivån livligare i lokalen och bubblorna har gjort sitt. Vi tackar för oss och för en kväll i champagnens tecken och ger oss ut i höstnatten med ett leende på läpparna.
Vill du också uppleva en champagneprovning? Klicka här.