Ost- och vinprovning
Äntligen blev det dags för oss på Greatdays att testa på en Ost- och vinprovning!
Förväntansfulla anlände vi till lokalen i Gamla Stan, som faktiskt är Greatdays egna, och möttes av provningsledaren Peter Streijffert som glatt välkomnade oss. Vi hängde av oss och visades till bordet som var uppdukat med tre olika sorters glas och små tallrikar med ostar på.
Peter börjar provningen med att presentera sig själv. Han berättar om alla sina olika jobb och projekt, som samtliga har med mat och dryck att göra, och man förstår snabbt att han verkligen har ett brinnande intresse för det han sysslar med.
Innan vi sätter igång med provningen presenterar Peter det som ligger framför oss på tallriken. Han berättar att vi kommer börja högst upp på tallriken med en mild, inte så smakrik ost, för att sedan jobba oss hela varvet medsols och prova på ostar med stegrande smaker. Givetvis ska ostarna testas med olika sorters vin! Peter berättar hemlighetsfullt att vi kommer att bli förvånade över vilket vin som överlägset kommer att utgöra en bättre kombination med ostarna än de andra...
Oslagbara smakkombinationer
Sedan är det äntligen dags att sätta igång! Vi börjar med ett friskt vitt vin som vi testar till några av de lite mildare ostarna på tallriken, fortsätter med ett fruktigt rött vin och sedan hälls det upp en halvtorr sherry. Peter har verkligen tänkt till kring upplägget och låter oss prova både utsökta kombinationer och kombinationer som inte smakar bra, bara för att vi själva ska få känna hur fel det kan bli. Under provningens gång halkar vi även in på en liten glasprovning, där vi får lära oss vikten av att använda rätt sorts glas till olika sorters vin.
Mitt i provningen är det dags för en liten paus. Peter dukar då fram hembakat bröd som vi får testa med två av världens bästa olivoljor, samtidigt som han tar fram sin Ukelele och spelar och sjunger för oss.
Dags att fortsätta med provningen, och vi går nu på de lite tyngre ostarna som vi testar ihop med ett sött rött dessertvin och ett sött vitt dessertvin.
Efter cirka två timmar har provningen kommit till sitt slut, vi tackar Peter och lämnar lokalen med en hel del nya kunskaper och ett sug att genast ordna en ost- och vinkväll hemma och glänsa med allt vi lärt oss.
Vi vill inte avslöja för mycket om vilka kombinationer som var en fullträff och vilka man ska undvika, utan kan istället varmt rekommendera er att medverka på Peter Streijfferts ost- och vinprovning och upptäcka själva!