Bubbelprovning
Prosecco, Cava och Champagne, aldrig förr har svenskarna druckit så mycket bubbel och så många olika typer av bubblor. Under den här provningen möter vi bubbel från de stora vinländerna. Givetvis avslutar vi provningen med att prova äkta Champagne. Vi provar, smakar och doftar oss fram.
Här är bubblet vi provar:
Italien
Prosecco görs främst på druvan glera och produceras i nordöstra Italien några mil norr om Venedig i regionen Veneto varifrån det kända amaronevinet härstammar.
Spanien
Cava är vitt- eller rosé mousserande vin. Cava är till volym räknat världens mest exporterande mousserande vin. Det tillverkas precis som champagne med en andra jäsning. Ordet cava härstammar från katalanskan och betyder källargrotta.
Tyskland
Sekt- avser en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Tyskland är det land som konsumerar mest mousserande vin per capita i världen.
Sydafrika
Méthode Cap Classique eller MCC som vinet kallas lokalt är ett mousserande vin från vindistriktet runt Kapstaden. Sen 1992 har det producerats mousserande vin under benämningen Méthode Cap Classique.
Frankrike
Champagne- vi avslutar med champagne. Distriktet Champagne har den hårdaste vinlagstiftningen i hela vinvärlden. Lägg till tufft klimat och lång och svår framställningsprocess så blir resultatet ljuvliga, koncentrerade och smakrika mousserande viner med lite högre prislapp. Men visst är det värt det!!